Jánuš Kubíček v expozici ART IS HERE

8/12/2021–12/5/2022
Pražákův palác
Archiv výstav

Prezentace děl Jánuše Kubíčka je připomínkou, že uběhlo sto let od narození malíře, jehož životní i umělecké působení bylo spojeno s městem Brnem. Kubíček navštěvoval brněnskou Školu uměleckých řemesel, nicméně pro jeho raný umělecký vývoj bylo klíčové rodinné prostředí. Otec Josef i strýc Leoš byli sochaři, k blízkým rodinným přátelům patřili přední čeští umělci. Autorovo počáteční tvůrčí úsilí podporoval například spisovatel Jiří Mahen či malíř Jan Trampota. Výraznou inspiraci mu rovněž poskytovala díla Bohumila Kubišty, nacházející se v rodinné sbírce. Kubíček se stal zakládajícím členem tvůrčí skupiny Brno 57. Mezi jeho brněnské souputníky patřili malíři Bohumír Matal, Bohdan Lacina a Pavel Navrátil.

Jánuše Kubíčka lze charakterizovat jako zastánce subjektivní lyrické větve abstraktní malby, založené na modelu vnitřní autonomie obrazu a ideálu tzv. „významové formy“. Již od padesátých let 20. století jeho tvorba postupně směřovala k analytickému, racionálnímu řešení výtvarné kompozice. Cílevědomé snahy o dosažení logického uspořádání obrazové plochy dokládá velké množství přípravných skic a elementárních studií. V obecném povědomí o hlavních konturách Kubíčkovy tvorby převažuje představa – do značné míry oprávněná – o jeho odolávání útokům na konvence modernismu, které přicházely s anarchistickými formami poválečné neoavantgardy. Přesto i v jeho díle najdeme neoavantgardní postupy, jako je typicky koláž či dekalk, narušující čistotu linie modernistické tvorby.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

Letní Artcamp: Survivor Brtnice

● 28/7/2024–2/8/2024
Muzeum Josefa Hoffmanna
Děti a rodiny, Program
Jedinečná výzva o přežití je zde! Na skupinu trosečníků z Brna čeká brtnický ráj, který se ale záhy může stát i bojem v divočině….

Josef Hoffmann – Josef Frank

22/6/2016 – 7/5/2017
Muzeum Josefa Hoffmanna
Nezařazené
V letošním roce se Rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici ve své výstavě Josef Hoffmann – Josef Frank. Od „nekonečné garnitury“ k otevřenému systému zabývá vztahem…

Edukační programy pro mateřské školy

Školy
Vydejte se s námi na první výpravu do galerie! Nabídka programů pro mateřské školy hravou formou seznamuje s uměním a designem. JAK SE OBJEDNAT? Napište na…