Etuje pro Věstonickou venuši

17/2/2017 – 16/4/2017
Uměleckoprůmyslové muzeum
Lada Hubatová-Vacková, Rostislav Koryčánek
Archiv výstav

Tento dodatečný výstavní „přídavek“ představuje nejnovější návrhy 13 současných studentů Ateliéru produktového designu VŠUP, které byly realizovány v zimním semestru 2016-2017 pod vedením Michala Froňka, Jana Němečka a jejich asistenta Michala Maláška.

Věstonická venuše – světově významný artefakt období paleolitu (29 000 – 25 000 let př. n. l.) – byla nalezena v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Paleolitický nález uskutečnil tým archeologa Karla Absolona, který zde prováděl výzkum v letech 1924-1938.

Studenti dostali za úkol vytvořit speciální schránku pro Věstonickou venuši, která by splňovala muzejní a prezervační požadavky a zároveň byla zajímavá z estetického hlediska.

Moravské zemské muzeum umožnilo studentům soukromou prohlídku a také odborný výklad doc. Martina Olivy a supervizi dr. Martiny Galetové. Mohli si sošku zblízka prohlédnout a prostřednictvím vyprávění o jejím nalezení a informacemi o technických detailech získali jasnější kontury pro své návrhy. Ty často kombinují staré, tradiční materiály (vzácné dřevo, kůže, kov) s moderními technologiemi (kompozitní materiály, silikon, nehořlavý antivibrační materiál Sorbothane, různé zamykací systémy, atp.).

Studentské modely etuje pro Věstonickou venuši doprovází projekce vizualizací vitrín, v nichž by mohla být Věstonická venuše v případě dlouhodobé expozice vystavena.

Vitrínu pro korunovační klenoty Karla IV. navrhl v roce 1928 arch. Josef Gočár. Výstavní pavilon pro památnou archeologickou expozici s modelem mamuta – koncipovanou pro Výstavu soudobé kultury v Brně – archeolog Karel Absolon v roce 1928 připravoval do prostoru navrženého modernistickým architektem Jiřím Krohou. V otázce vystavování je v tomto kontextu nač navazovat.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

20. Brněnská muzejní noc 2024

● xx/xx/2021–xx/xx/2021
Tisková zpráva
Tiskové zprávy i fotografie ke stažení zde. Fotografie určené ke stažení jsou k dispozici pouze pro novináře/novinářky a jejich použití je povoleno jen v souvislosti s…

Lexová&Smetana: Out of the Blue

● 1/3/2024—26/1/2025
Uměleckoprůmyslové muzeum
Design, Výstavy
Designérská tvorba držitelů titulu Grand designér 2022 cen Czech Grand Design Terezie Lexové (1995) a Štěpána Smetany (1990), se vyznačuje výjimečnou kvalitou – je…

Laureátkou 12. ročníku Ceny Michala Ranného za rok 2022 se stala Marie Filippovová

8/11/2023
Tisková zpráva
Tiskové zprávy i fotografie ke stažení zde. Fotografie určené ke stažení jsou k dispozici pouze pro novináře/novinářky a jejich použití je povoleno jen v souvislosti s…